2017. február 28. Kedd - Elemér - hőmérséklet: 9oC; szélsebesség: 20,5 km/h; időkép: erĹ‘sen felhĹ‘s
ÉRDEKESSÉGEK
Uniós adatok

Gazdasági szótár

Pénzügyi vezetők

Pénztörténet

LinktárBankok

Fióktelepek

Takarékszövetkezetek

Biztosítótársaságok
TÁRSOLDALAK

www.szabadsuli.hu

www.ealmanach.hu

www.tas.hu

www.yesminister.hu
PARTNEREINK

[2005-12-30] 
Pénzek a Tanácsköztársaság után

A Tanácsköztársaság bukása után a bizonytalan, időnként szövevényes pénzforgalmi helyzet nem javult. Egyidejűleg forgalomban voltak az Osztrák-Magyar Bank bankjegyei, a Tanácsköztársaság ún. fehérpénzei, a Postatakarékpénztár által kiadott jegyek. Több város pénztárjegyeket bocsátott ki, az aprópénzhiány enyhítésére pedig helyi forgalmú, kis címletű szükségpénzek sora jelent meg országszerte."Fehérpénz", 25 korona

A különböző kibocsátású jegyek elfogadása nem volt zökkenőmentes már a tanácskormányok alatt sem. A fehérpénzt vidéken nehezen akarták elfogadni, főleg a parasztok, a tanácsrendszerrel nem szimpatizálók pedig azért nem fogadták el, hogy ezzel is a szovjetek hatalmát csökkentsék. A különböző pénzek nem névértéken, hanem a pillanatnyi helyzet által meghatározott értéken forogtak. A bizonytalanság a hamisítóknak kedvezett, de több esetben a hamisítást nem nyerészkedési célból, hanem szükségből követték el, például később a bankjegyek felülbélyegzését.

A 25 és 200 koronás fehérhátú koronások kibocsátását az Osztrák–Magyar Bank körlevelében már 1919 májusában hamisnak minősítette, ahogy a bukás után az ellenforradalmi kormányok is. Augusztus 9-én a jegybank utasította a magyarországi fiókjait a tanácsköztársasági pénzek elkülönített kezelésére, a készletek felmérésére. Ezeket csak „szovjetpénzben”, kamat nélkül volt szabad visszafizetni. A bank bécsi üzletvezetősége rendeletileg visszaállította a tanácsköztársaság által megszakított kapcsolatot Bécs és Budapest között. A bank a proletárdiktatúra bukása után kártérítést jelentett be a magyar kormánynál, követelve költségei és az okozott károk megtérítését.

Pénzügyi téren is a jogfolytonosság helyreállítása volt a cél. A pénzforgalom zűrzavarát fel kellett számolni. A fehérpénzek kibocsátásában a bank szabadalmának megsértését látták, ezért azokat hamisított pénzeknek minősítették. A rendkívüli viszonyokra való tekintettel a magyar kormány még néhány hónapra elrendelte a hamisnak nyilvánított címletek forgalomban tartását. A névértéküket ötödére szállították le, azaz a 200-as 40, a 25-ös 5 koronást ért, amelyet fekete bélyegzéssel jelöltek. Az aprópénzhiány miatt kiadott 1 és 2 koronás jegybanki, valamint az 5, 10 és 20 koronást „postapénzek” teljes névértékükben forogtak tovább.

A jegybank szabadalmának megsértését alapul véve indították meg a pénzhamisítási pert a népbiztosok és társaik ellen 1920-ban. 1920 januárjában rendelkezés született a fehérpénzek végleges bevonásáról, utána tilos volt ilyen pénzeket őrizni. A Postatakarékpénztár jegyeit nem minősítették hamisínak, becserélésükre csak 1923-ban került sor. Viszont a jegybank kijelentette, hogy nem tartja magára nézve kötelezőnek sem a tanácsköztársaság, sem a postatakarékjegyeinek váltását, továbbá a Budapesten készült egyéb címleteket sem, ezeket a sorszám alapján lehetett beazonosítani.

A pénzhamisítási per 18 vádlottja között volt Faragó Miksa, bankkormányzó helyettes, akit felmentettek és Lengyel Gyula. Lengyel közgazdász, 1919 márciusában az Osztrák-Magyar Bank budapesti főintézetének kormányzója, áprilistól pénzügyi népbiztos. A Tanácsköztársaság gazdaságpolitikájának, ezen belül pénzügypolitikájának elvi és gyakorlati kialakítását, valamint a közellátás megszervezését intézte. A bukás után Bécsbe emigrált, később Moszkvában élt és dolgozott, 1941-ben a sztálini törvénysértések egy áldozataként hunyt el.

A Tanácsköztársaság pénzei intermezzonak tekinthetők a magyar pénztörténetben, szerves folytatásuk nincs.


Garami Erika


MNB ÁRFOLYAMOK


CHF (svájci frank) class="value"281,80
EUR (euro) class="value"306,45
USD (amerikai dollár) class="value"278,64
CNY (kínai jüan) class="value"41,36
GBP (angol font) class="value"343,28


 ugrás az oldal tetejérenyomtatóbarát forma  


INFO-Kom LZs.

© 2004-2013  TAS-11 Kft. Minden jog fenntartva.  Médiaajánlat   |   Kapcsolat: tasnet@tas.hu